top of page

deg og vikinglaget

Din drøm om vikingtida

Når du har kommet så langt at du ønsker å søke medlemsskap så har du kanskje truffet på oss ved et arrangement, funnet oss ved søk etter artikler om vikingtid eller kommet i kontakt med miljøet andre steder og derfor lett etter vikinglag i Tromsø. Hvis du er fra Nord-Norge er sjansen ganske stor for at du ikke har noen referanser til det å være med i et vikinglag. Men du har ganske sikkert en tanke om hvordan det skal være, eller hva det skal gi deg. Forhåpentligvis har du lest siden om Straumeyjar, hvis ikke vil jeg anbefale deg å gjøre det

​

​Et vikinglag kan ha som formål å formidle forskjellige aspekter ved livet i vikingtida. Det kan handle om historie, mytologi, historiefortelling, arkeologi, håndverk, musikk, bueskyting eller hærkamp...eller alle disse tingene i varierende grad til forskjellige tider. Andre lag tar det ikke like seriøst, de synes bare vikingtid er fett og ønsker å oppleve markedskulturen. Som for mange andre lag starta Straumeyjar opp uten noen egentlig formidlingsplan, men dette har endra seg i takt med medlemmenes økte interesse og kunnskap. For oss begrenses temaene vi jobber med av hva medlemmene til en hver tid har som sitt fokus.  Du kan lese mer om hva et vikinglag er her.

​

Vår aller første respons til deg vil være foreslå et møte, på kafe, i bueskytterhallen eller til workshop hjemme hos høvding. Vi er et lite lag og vi ønsker å kjenne medlemmene våre i alle fall litt før prøvemedlemsskap aksepteres. 

Når du kommer til workshop så har du kanskje allerede en visjon om hva du har lyst til å lage. Laget har mange ressurser både i form av verktøy og kunnskap, og du vil få hjelp til det du vil gjøre.

Dersom du kun ønsker å delta på workshops så stilles det ikke krav til autentisitet i din produksjon, men på events eller marked må klærne dine være «innafor.»
Hva er et vikingmarked?
Hva er autentisitet, og hva er innafor?

Autentisitet i reenactment betyr å ta valg som bringer deg nærmere livsstilen til menneskene som levde i den tida som du ønsker å gjenskape. Det betyr at når man drar til et arrangement forsøker man å velge vekk moderne objekter der en periode-korrekt erstatning finnes, og å finne troverdige løsninger der dette ikke er mulig…eller til og med å bestemme seg for å finne en annen måte å utføre jobben på eller et helt annet mål for å unngå å introdusere moderne objekter til leiren.

borre_2014_roeberg (21)_2000.jpg

Autentisitet handler om hvordan vi formidler historie til publikum, hvordan vi selv ønsker å ha det når vi ligger i leir, og sist men ikke minst hvilke arrangementer vi ønsker oss tilgang til.

Vi har ikke så stor tro på absolutte sannheter og siden vi ikke lever i det samfunnet vi prøver å gjenskape så må vi alltid ta høyde for at tolkningen av et funn kan endre seg. Det vi driver med er jo til dels eksperimentell arkeologi. Og vi ønsker jo heller ikke å glemme at kua en gang også var kalv.

Når man begynner på denne reisen så er det ikke uvanlig å føle autentisitetskravene som en tvangstrøye, og for noen kan det kjennes stressende og som noe man ikke ønsker å være en del av. Det kan være vanskelig å skjønne hvordan en smijernsgryte kan gi en bedre markedsopplevelse enn en i aluminium, når det som faktisk er viktigst er folkene du deler opplevelsen med.

​

Men det er også helt vanlig at disse følelsene kommer mer og mer i bakgrunnen etter hvert som ens egen deltagelse og kunnskap øker, og at man snart ser verdien av at det stilles slike krav. At de snarere representerer mulighet for vekst enn de begrensningene man ved første øyekast ser.

​

Vi gjør ikke oss selv noen tjenester hvis vi er for late til å gjøre vårt beste. Vi bør også respektere vårt publikum nok til at vi ikke framstiller historien på falskt grunnlag, selv om alle kanskje ikke har forutsetninger for å skjønne hva som formidles rett eller galt.

 

Noen ganger kan man ikke formidle så autentisk som man ønsker, andre ganger har man tatt personlige valg som er plausible men ikke beviselige. Da er det viktig at man tar det med i sin formidling, for publikum oppfatter ofte det vi gjør som absolutt korrekt.

​

Fokus på autentisitet er mer krevende men tilbyr også mer. Bedre handverk og varer. Bedre kurs og bredere utvalg. Mer kunnskap og mer interessant diskusjon. Det kan høres merkelig ut men alle lagene av autentiske greier og fraværet av plast spiller faktisk en stor rolle for hvordan opplevelsen blir. Det kan av og til være hardt arbeid og det koster. Det gjør alle ting som er verdt noe 🙂

Når du kommer inn i et godt etablert lag så får du så utrolig mye gratis, for laget vil opp igjennom årene ha kumulert et betydelig arsenale av leir- utstyr slik at du ikke trenger å stresse med slikt selv i begynnelsen. Du vil også ha muligheten til å unngå vanlige men kostbare nybegynnertabber og du kan unngå utsalgssteder som foregir å formidle vikingtid mens de egentlig selger varer fra generisk europeisk middelalder - hvilket vil si fra ca. år 600-1400!
Leirutstyr

Vi vet at det går an å finne autentiske alternativer til mange av de hjelpemidlene vi trenger i hverdagen, men vi er også klar over at ikke alle er på samme sted når det gjelder anskaffelse av rett utstyr.

Vi vil derfor be deg om at du i god tid før markedet tenker gjennom hvilke dingsbomser du ikke kan klare deg uten, at du tenker litt kreativt på hva du kan endre eller erstatte og at du finner en løsning for å skjule moderne greier som må være med. Både vi og markedsarrangør tar selvfølgelig hensyn til behov for medisinske hjelpemidler. Hvis du for eksempel ikke kan bruke linser eller trenger spesielle sko så er det ingen som ser skjevt på deg av den grunn.

​

En smart vikinghøvding sa en gang at hun kunne tåle ganske mye rot i leiren så lenge det var autentisk rot!

Straumeyjar Vikinglag har et stort saksertelt av ull vadmel og et Gokstadtelt med linduk. Dersom du ønsker å ta med eget telt må det enten være Oseberg/Gokstad/A-ramme, Sakser/Geteld eller perioderiktig lavvuh.

Laget aksepterer duk av bomull selv om vi helst ser at du bruker lin eller ull, mens enkelte markeder krever tidsriktig duk på telt og solseil.

 

I åpningstiden ønsker vi oss så mange åpne telt som mulig, så ta med ensfargede ulltepper i naturfarger og/eller tidsriktige farger som kan skjule eventuelt moderne sengetøy og andre uautentiske saker.

​

Moderne campingbord eller stoler er IKKE kosher selv om du legger en sau over. Hvis du har medisinske behov så diskuterer vi gjerne dette med deg og finner ei løsning.

​

Det er mange som foretrekker å sove i "nyloncampen", særlig hvis man skal reise til et arrangement langt hjemmefra. Dette er et område litt avsides fra det egentlige markedsområdet der man kan sette opp moderne campingtelt, og siden dette oftest er et roligere område er det flere som foretrekker det som soveplass. Om dagen og kvelden samles man i lagets leir, og alle får bruke lagets kokeutstyr.

Dersom du ikke har ei trebøtte eller en annen autentisk vannbeholder og derfor bruker plastdunker som vannforsyning så må disse fylles om morgenen før markedet åpner eller om kvelden etter stengetid. De skal holdes skjult i teltet hele tiden. Det vil som regel være flere i laget som har trebøtter.

​

Laget eier to tripods av smijern og en av trestokker med jernkjetting. Vi har også grillrist og flere gryter i forskjellige størrelser, samt ei steikepanne. Noen av medlemmene har også eget utstyr.

Villmarksgrill og andre stativer av aluminium aksepteres ikke.

​

Enkelte moderne bålpanner kan passere, send gjerne bilde til høvding dersom du er i tvil. Gryter og stekepanner skal være av jern eller kleberstein. Kaffekjeler kan til nød brukes etter stengetid men må oppbevares ute av syne ellers.

 

Spiseredskapene dine skal være i bein, tre, keramikk eller tidsriktig i jern/stål. Dette skaffer du deg enten på ditt første marked eller ved netthandel. Laget kan gi råd om hvilke forhandlere som har bra varer og gir god service og levering, og vi trer gjerne støttende til for at du skal unngå feilkjøp.

20150912_081027.jpg
bottom of page